Algemeen

Ruthmarijke Smeding

 

 

DOCENTE Teaching the Teachers

ERVARING
Dr. Ruthmarijke Smeding kwam in 1985 in kontakt met de Hospice en Palliative Care beweging in de VS, waar zij werkte aan de ontwikkeling van een psycho-edukatief rouwbegeleidingsmodel: Rouw ontginnen? Hierna volgde zij o.a. stages in het Connecticut Hospice en in 1992 St. Christopher's Hospice in Sydenham/London.
In 1993 werd zij uitgenodigd als educatief specialist deel te nemen aan de vorming van het eerste Europese Palliatieve Geneeskunde Curriculum. De ontwikkeling van de "Teaching the Teachers" cursussen was hiervan een direct gevolg.
Verder werkte zij oa mee aan de ontwikkeling van een eerste stimulans-cursus voor Palliatieve Geneeskunde in Zweden, de ontwikkeling van een multi-disciplinair curriculum gebaseerd op "best practive" voor Scandinavie en de verdere ontwikkeling van een long-distance programma in Argentinie.
In Duitsland is zij lid van de curriculum-commissie van de Deutsche Gesellschaft Palliiativmedizin.
Voor de Europese Gemeenschap ontwikkelde zij, in samenwerking met het Liverpool Palliative Care Team, het educatieve deel voor een internationaal onderzoek naar het functioneren van mobiele teams Palliatieve Zorg in ziekenhuizen in vijf landen in Europa.
In 1996 promoveerde zij bij C.M. Parkes op het onderwerp Curriculum Development for Palliative and Bereavement Care. Sedertdien werkt zij freelance, voornamelijk in Europa.
Ze is lid van de International Working Group on Death Dying and Bereavement.
Zij is nauw betrokken bij de onderwijsprogramma's van het Palliative Care Centre van Professor John Ellershaw in Liverpool

PUBLICATIES
Smeding, Rm., Heitkoenig-Wilp, M.(2005) Trauer Erschliessen; eine Tafel der Gezeiten. Wuppertal, der Hospizverlag
Smeding, Rm., Aulbert E. Trauer und Trauerbegleitung in der Palliativmedizin in E. Aulbert, F. Nauck, L. Radbruch(1997/2005). Textbuch Palliativmedizin. Stuttgart, Schattauer Verlag
Smeding, Rm., Westerberg, H.(2004). The Nordic Curriculum Palliative Care. Kopenhagen, Nordic Cancer Union
Smeding, Rm, Aulbert E. Sterbe- und Trauerbegleitung in der Palliativemedizin, Der Onkologe, pag 427-433, april 2005